(ENKELE VAN) DE BESTE PIZZERIA’S IN NAPELS

Afbeelding 1Hoewel er overal in Italië pizza gegeten wordt, kroont Napels zichzelf graag als dé pizzastad, want hier werd onder meer de beroemde pizza Margherita uitgevonden, een pizza die traditioneel bereid wordt met mozzarellakaas, tomaat en basilicum. Op elke straathoek vind je een pizzeria, allemáál lekker, maar dit zijn de pizza-instituten van Napels:

Brandi : een monument. Hier maakte Raffaele Esposito in 1889 namelijk de allereerste pizza margherita. Eet hier tijdens je bezoek aan Napels in elk geval één keer een pizza, al is het maar om deel uit te maken van een klein stukje culinaire geschiedenis! Salita Sant’Anna di Palazzo 1, Napels, http://www.brandi.it

Trianon da Ciro : voor de grootste pizza ooit: de Gran Trianon, met een diameter van wel 60 centimeter! Ook een aanrader voor wie niet kan kiezen uit de vele soorten beleg, want de Gran Trianon is verdeeld in acht punten die elk anders zijn belegd. Ook de napolitanen gaan er graag eten, het kan er dus druk zijn. Via Pietro Colletta 44-46, Napels, http://www.pizzeriatrianon.it

Da Michele : van de inrichting moet je het hier niet hebben: je zit op witte tuinstoelen aan witte tafeltjes in een wit betegelde ruimte. De keuze is beperkt tot de twee authentieke Napolitaanse pizza’s, de margherita of de marinara. Ondanks het gebrek aan de sfeer zijn de pizza’s hier voortreffelijk. En dat denken er wel meer: als je rond luchtijd komt of ’s avonds rond acht uur, dan is er een lange rij en moet je een nummertje trekken. Maar het wachten is de moeite waard.  Via Cesare Sersale 1-3, Napels, http://www.damichele.net

La Notizia : als je wil ontsnappen aan de wachtrij bij de pizzeria’s in de stad, neem dan de kabellift naar de omringende heuvels. In Posillipo vind je La Notizia, weg van de toeristen, des te meer geliefd bij de locals. Via Caravaggio 53/55, Napels, http://www.pizzarialanotizia.com

Di Matteo : je kan er gaan omdat – volgens de eigenaar – Bill Clinton hier vaste klant is of misschien omdat je eens wat anders wil proberen want bij Di Matteo serveren ze ook een pizza fritta, een gefrituurde pizza. De pizza wordt belegd met ingrediënten naar keuze, dan net als een calzone dubbelgevouwen en vervolgens gefrituurd in wat hete olie. Di Matteo ligt in het historische hart van de stad, je hebt dus geen excuus om niet langs te gaan. Via dei Tribunali 94, Napels, http://www.pizzeriadimatteo.com

I Decumani : familiezaak van zes generaties pizzabakkers. En zoals bij zovele pizzeria’s is er zowel het restaurant als een toonbank waar je een stuk pizza kan meenemen als je enkel zin hebt in een snack. Via dei Tribunali 58,

Gino Sorbillo : in deze kleine pizzeria is er bijna geen ruimte om je pizza op te eten. De pizzabakkers schieten heen en weer tussen het met bloem bestoven aanrecht en de houtoven – een fascinerend schouwspel. Een tweede pizzeria ligt enkele huizen verderop. Het is er minder sfeervol, maar de pizza’s zijn er even lekker. Via dei Tribunali 35, Napels, http://www.sorbillo.it

7 Soldi : in dit nauwe steegje net achter de Via Toledo schuilt een van Napels bestbewaarde geheimen. Pizzabakker Francesco leerde van zijn grootvader hoe hij een pizza 7 soldi moest maken, met zeven verschillende ingrediënten. Het precieze recept en de verdeling van deze zeven ingrediënten over de krokante bodem houdt Francesco voor zichzelf en wisselt ook nog wel eens naar gelang de tijd van het jaar. Vico Tre Re 6, Napels, http://www.facebook.com/7Soldi

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s