NUTTIG (ON)KRUID

EetbaarOnkruidOngewenst groen: tuiniers maken er liever komaf mee. Toch hebben deze ‘tuinstalkers’ ook nog een nuttig kantje. Kamille, paardenbloem, madeliefjes… vaak kun je er nog wat mee.

Vogelmuur: dit kruid met kleine witte bloemetjes vind je het hele jaar door in elke moestuin. Je kan het gebruiken als pittige smaakmaker in een salade, soep of stamppot. Is rijk aan mineralen en vitamine C. Infusies van vogelmuur verlichten constipatie en kunnen ook gebruikt worden voor het baden van geïrriteerde huid. De verse blaadjes op de huid fijnwrijven geeft al verlichting bij jeuk.

Smalle weegbree: geoefende wandelaars kennen het smalle, lancetvormige blad vast als remedie tegen jeuk bij insectenbeten of netelbrand. Kneus de blaadjes zodat het sap loskomt. Wrijf hiermee over de jeukende huid.

Melganzenvoet is een veel voorkomende neutraal smakende plant, te gebruiken als spinazie. Look-zonder-look heeft een peperige smaak, gecombineerd met een verrassend knoflookaroma. Maak er pesto van!

Zandkool: wilde rucola

Kleefkruid: als je het uittrekt in je tuin, laat dan de kippen ervan genieten. Pluimvee maakt er korte metten mee en pikt het kruid helemaal op. Ze krijgen dan stevige eierschalen.

Paardenbloem: het blad van de paardenbloem is lekker in salades, soepen en sauzen en je kunt het stoven met een gesnipperd uitje. Het blad zit boordevol vitamine A, C en ijzer. Paardenbloem heeft een zuiverende werking. De bloemhoofdjes kunnen tot siroop of confituur verwerkt worden. Schrikt de bitterheid van de bladeren je af, blancheer ze dan kort of meng ze met een zachte bladgroente zoals spinazie. De wortel van de plant heeft een laxerende werking en bevordert de spijsvertering.

Varens: gedroogde, vernipperde varenbladeren zijn erg onaangenaam voor slakken en dus een ideale slakkenboord. Ook mieren houden niet van varenloof. Kippenstallen en vogelnesten luisvrij door er droog varenblad in te strooien.

Brandnetel:  is lekker en gezond. De plant werkt bloedzuiverend en is ondermeer rijk aan vitamines A en C en aan ijzer. Met de jonge blaadjes maak je geneeskrachtige thee of een lekkere soep.

Zuring: stoof de blaadjes zoals spinazie of voeg toe aan spinazie als een lekker extraatje.

Madeliefjes: zijn eetbare bloemen. Strooi ze als versiering over zomerse salades.

Kamille: droog de bloempjes en maak er een relaxerende thee van.

Zevenblad: snipper het jonge blad in sla of soep. Volgroeid blad kun je stoven als spinazie.

Japans knoopkruid smaakt als rabarber. De jonge, malse scheuten kun je zonder blaadjes stoven tot compote of gebruiken in gebak.

Duizendblad: enkele stengels duizendblad in de composthoop zetten een kruiwagen vol huisafval snel om in goede compost.

Distels: haal van een stevig exemplaar de bladeren eraf en schil de steel. Smaakt subtiel naar artisjok. Heel chic.

Kleine veldkers: hoewel de bloeiperiode loopt van februari tot juli ontkiemen de zaadjes van dit plantje in de herfst. De kleine veldkers blijft gedurende de volledige winter groen en begint daarna vroeg in het voorjaar te bloeien. Dit plantje is één van de vroegst eetbare kruiden. Als je er wat wil van overhouden voor het voorjaar, weet je wat je niet mag verwijderen in oktober. De kleine veldkers kan je verwerken in een winterse pesto.

Klaver kan worden gegeten als wilde groente. Je hoeft het slechts kort te blancheren. Je kunt klaverblaadjes ook in rauwe vorm door de salade doen maar het is nog lekkerder om de rode, zoetige klaverbloemetjes door de sla te doen. Of maak een kruidenthee met klaver. Je kunt zowel de bloemetjes als de blaadjes drogen om klaverthee te maken.

Kruiden plukken praktisch: Wil je iets plukken om te eten, blijf dan minstens 10 meter van de autobaan weg. Mijd spoorwegbermen of plaatsen waar veel puin ligt. De blaadjes zijn het malst vóór de plant bloemen vormt. Houd er rekening mee dat ook insecten geïnteresseerd zijn in de plantjes. Schud ze daarom na het plukken goed uit. Pluk de kruiden zo kort mogelijk voor het eten want veel wilde planten verwelken snel Spoel de blaadjes een drietal keer in koud water, zwier zo droog in een slazwierder

Lees meer www.plukdestad.nl – www.kruidjes.be – www.eetbaaronkruid.com – http://wildplukken.nl – www.facebook.com/Onkruidboek

Onkruidboek – Caroline Zeevat & Suze Peters – Trichis Publishing B.V.

Het grote wildplukboek – Edwin Florès – Bertram + de Leeuw Uitgevers BV

Receptenreceptenschrift

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s