BOUW EENS EEN IGLO

Omdat het maar blijft sneeuwen: zo bouw je een iglo!

Stamp je suf: stamp voor een tweepersoonsiglo een oppervlakte van ongeveer vijf bij acht meter sneeuw aan met ski’s of sneeuwschoenen. Laat je platgestampte sneeuwoppervlak een half uur rusten, zo kan de sneeuw goed samen vriezen tot een nieuwe structuur. daarna is het tijd om er blokken uit te zagen. Je blokken moeten ongeveer 50 x 30 x 20 cm zijn. Zet je blokken rechtop om ze vervolgens weer een kwartiertje te laten vriezen. Geen zin in zaagwerk? Prop sneeuw in curverboxen om je blokken te maken.
Stapel je rond: op de plek waar jij je iglo wilt hebben, teken je een cirkel van twee diameter. De eerste sneeuwblokken zet je op de cirkel, een beetje schuin naar binnen en aan elkaar aangesloten. Je iglo bouw je altijd van binnenuit! Vorm een slakkenhuis. Zaag de eerste vier blokken van de onderste cirkel in schuine lijn weg: vanaf de sneeuwbodem tot aan de bovenkant van het vierde blok in oplopende lijn. Het is belangrijk dat de sneeuwblokken schuin naar binnen zitten, bij elke laag steeds een beetje meer.


Zorg voor steun: om te voorkomen dat je iglo in elkaar stort, zorg je ervoor dat een sneeuwblok altijd drie steunpunten heeft. Één aan de onderkant en twee aan de zijkanten. Bewerk je bouwblokken dan ook in de vorm van een ruit. Maak je niet druk over grote kieren, spleten en gaten. Die kan je later hier en daar bijzagen en met losse sneeuw opvullen.
Met de deur in huis: er komt een moment dat je niet meer over je iglomuur heen kunt stappen. Dan is het tijd om een deuropening te zagen. Dit doe je pas als de sneeuwblokken lekker zijn samen gevroren, zodat je bouwsel niet meteen weer als een kaartenhuis in elkaar stort.
Een dak boven het hoofd: zijn de blokken inmiddels tot je nek gekomen? Dan kun je eindelijk je iglo afmaken door met het dak aan de slag te gaan. Zaag een groot blok uit je gestampte sneeuwveld en steek het blok gekanteld, terwijl je in de iglo staat, door het gat naar binnen. Et voila… Je hebt een iglo!

In volgende filmpjes kan je zien hoe kenners het doen:
http://www.nfb.ca/film/How_to_Build_an_Igloo en http://www.youtube.com/watch?v=mAlEN6aWN70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s