Wat plant je in een kruidentuin?

shutterstock_104648022   Een overzicht van de meest gebruikte kruiden: hun smaak,
   het gebruik in de keuken en combinatiemogelijkeden

   Bieslook: zachte uiensmaak – niet meekoken, pas op einde van
   de bereiding toevoegen – lekker met sjalotten, kappertjes, peterselie
   en verse munt – in omelet, kwark, aardappelsalade, tartaarsteak,
   champignons, vinaigrettes en salades.

   Dille: frisse geur en smaak die zeer goed bij vis gaat – niet meekoken,
   pas op einde van de bereiding toevoegen – combineert goed met
   komijn, koriander, peterselie, venkelzaad – bij visbereidingen,
   bij groeten als augurken, komkommer, rode biet en uien, in verse
   room en zure room, bij zure gerechten zoals zuurkool, azijnmarinades,
   mosterd en pickles.

   Peterselie: bladpeterselie is aromatischer dan krulpeterselie – gebruik
   bladpeterselie als soepgroente – combineren met aardappelen, eieren,
   vis, salades, koude of warme sauzen – met knoflook, sjalot, tijm, laurier, bieslook – krulpeterselie krijgt pittige smaak als je het frituurt (vb bij garnaalkroketten).

Rozemarijn: rijk en zoet aroma en smaak – bij uitstek zuiderse gerechten – lamsvlees, kalfsvlees, varkensvlees, wild en gevogelte – combineert goed met basilicum, bonenkruid, koriander, laurier, tijm, kruidnagel, nootmuskaat en witte peper – in een kruidentuiltje, marinades voor vlees, vis en gevogelte, ei- en kaasgerechten, ratatouilles en ragouts – strooi rozemarijn en tijm in de gloeiende houtskool van de bbq, hun aroma scherpt de smaakpapillen.

Basilicum: peperige smaak, zoet aroma – kleinbladige is de meest aromatische soort – combineert uitstekend met tomaten, aubergine, paprika – op zijn met witte kool, koolrabi, peulvruchten, vlees, vis en gevogelte, pasta, parmezaan en mozzarella – combineren met knoflook, rozemarijn en bonenkruid versterken z’n smaak – Thaise basilicum is nieuw en heeft een meer uitgeproken smaak met hints van anijs en dragon, het behoudt beter zijn smaak in warme bereidingen dan gewone basilicum.

Dragon: bitterzoet, peperig aroma, kruidige smaak – mag meekoken – in béarnaise of tartaar, in soepen, voor inmaak van azijn – blaadjes combineren goed met mosterd, munt, peterselie en sjalot – wrijf er vlees mee in voor het bakken, in bereidingen van schaaldieren, konijn, kip, paling, bij groeten als bloemkool, komkommer en tomaten, bereidingen met ei.

Koriander: blaadjes hebben een vluchtige citrusgeur, gekookt verspreiden ze een gepeperde en wat pikante geur – combineren kan met komijn, saffraan, verse munt – voor rijst- en kerriegerechten, rauwkostschotels, vleesgerechten.

Kervel: zoete, aromatische smaak, anijsachtig aroma, versterkt de smaak van andere kruiden – stengels in de soep – versgehakte blaadjes pas op het einde toevoegen – in salades, soepen, sauzen, groeten, kip, vis en eieren.

Tijm: intens en warm aroma – makkelijk te combineren – gebruik verse tijm spaarzaam want kan extra pikant zijn – met vlees, gevogelte, vis, soepen en slaatjes, bij groeten als tomaten, paddestoelen, peulvruchten, knoflook en olijven – citroentijm is lekker bij fruitslaatjes en vis.

Citroenmelisse: citroenaroma – laat nooit meekoken – gaat goed met dragon – in salades, visbereidingen, zuurkool, gevolgelte en varkensvlees, fruitsalades, marinades.

Munt: verkoelend en verfrissend aroma – 600 variëteiten, pepermunt wordt het meest gebruikt – spaarzaam gebruiken want gaat snel overheersen – bij nieuwe aardappelen, erwten, wortelen, kool, bereidingen met lansvlees, dipsaus met knoflook en kwark, fruitsalades, bereidingen met chocolade.

Salie: zoete, aromatische smaak – krachtig en assertief, dus spaarzaam gebruiken – combineert goed met sterk smakende ingrediëten zoals vette soorten vlees en orgaanvlees, met vis en in vissoepen – met groenten als bonen, erwten, spruiten, knoflook en tomaten – in kruidentuiltje en sauzen.
 

Meer over kruiden en recepten met kruiden o.a. op 
http://users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/alle%20kruiden.htm  en www.kruidjes.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s