KRUIDEN BEWAREN (1)

kruiden Gebruik zoveel mogelijk verse kruiden: ze zijn beter van smaak en van textuur.

Je kan ze een paar dagen in de koelkast bewaren door ze losjes in keukenpapier te wikkelen dat je licht bevochtigt. Steek dit pakketje in een plastiek zakje dat je ruim met lucht afsluit.

Invriezen: niet alle kruiden zijn geschikt. Dit kan wel met vb citroenmelisse – basilicum – bonenkruid – bieslook – dragon – kervel – dille en peterselie. Was ze en hak ze fijn, doe ze in ijsblokjesbakje, giet er water overheen en vries onmiddellijk in. Gebruik ze na ontdooien alleen in warme bereidingen.

Kruiden drogen: heel geschikt zijn salie – laurier – munt – oregano – tijm – rozemarijn. Bind de kruiden in een bundeltje en hang op een droge, warme, donkere (niet in de zon hangen!) en luchtige plaats. Na een week zijn de blaadjes droog en kunnen ze van de takjes gestroopt worden. Bewaar luchtdicht en in het donker.
Drogen in de microgolfoven: schik de kruiden ruim op keukenpapier en laat ze op de hoogste stand 1 minuut drogen. Draai de kruiden om en laat nog even verder drogen. Droogtijd afhankelijk van de hoeveelheid kruiden. Daarna luchtdicht en donker bewaren.

Maak kruidenboter met basilicum, bieslook, peterselie en voeg zout, peper en wat citroen toe. Dit mengsel kan je desgewenst ook invriezen.

Maak kruidenolie: salie, rozemarijn en basilicum bewaren zo hun aroma. Doe de kruiden in een goed afsluitbare pot en giet er olijfolie over. Laat een drietal weken trekken op een lichte plaats en zeef de olie.  Op dezelfde manier wordt kruidenazijn gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s